onsdag 5 november 2008

Kronans Kaka

Recept på Kronans kaka. En klassisk kaka och favorit många minns från lumpen. Det ovanliga med Kronans kaka är att den bakas med potatis och mandel istället för mjöl. Servera Kronans kaka ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt medlättvispad grädde och sylt (hjortronsylt är en höjdare). Du kan också sticka i några skalade äppelbitar rullade i kanel och socker i kakan. Eller skiva dem tunnt och lägga ett lager äpplen innan du gräddar kakan. Receptet på Kronans kaka sägs ha publicerats 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Kronans kaka

10-12 bitar
Ugnstemperatur 175º

Ingredienser
1 ½ dl sötmandel (ca 100 g)
2-3 bittermandlar
2 potatisar, kokta, kalla medelstora
75 g margarin eller smör
1½ dl socker
2 ägg
= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

Tillagning
Sätt på ugnen. Smörj och bröa en slät rund form. Mal mandeln oskållad.
Riv potatisen fint. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget. Blanda ner mandeln och potatisen. Häll smeten i formen.
I matberedare: Använd stålkniven. Hacka först mandeln.
Tillsätt övriga ingredienser, fett och potatis i bitar. Blanda till en jämn smet.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min.

Inga kommentarer: